Glemte perler i det norske kjøkken - Svartrot


Svartrot (Scorzonera Hispanica, Skorsonnerrot, "fattigmanns asparges"), er en grønnsak som er nært ved å være helt glemt i det norske kjøkken, den kom til Skandinavia mellom 1600-1650 og var fram til 1900 tallet en meget populær grønnsak som ble dyrket i de fleste hager. På 1900 tallet forsvant den mer og mer til den var nesten borte fra de skandinaviske hager og kjøkken. På 1990 tallet ble grønnsaken "gjennopdaget" og er nå meget populær blandt gourmet kokker spesielt i Frankrike. Svartroten har et utseende som en lang, tynn rot som varierer fra mørk brun til helt svart, den fungerer godt som tilbehør til det aller meste og kan minne litt om både artisjokkhjerter og asparges.

Tilberedningsmetoder:

Roten skal kokes med skinnet på i ca 10 minutter, når de er ferdige skal skinnet lett kunne fjernes.
Man har deretter flere valgmuligheter, Røttene kan deles på midten og  bakes i ovn med maldonsalt, god olivenolje og de friske urter man måtte ha for hånden. En annen enkel metode er å steke røttene skivet på langs i smør, og strø friske urter over etter steking. Svartrot kan med stor suksess også friteres, tilsettes i kremede pureer, eller rett og slett serveres kokt.

Svartrot er en av de mest allsidige og anvendelige rotfruktene vi har, men er dessverre litt vanskelig å å tak i, men de fleste Meny, Ultra og Centra butikker skal ha disse i sitt utvalg. Om man er så heldig å bo i Oslo er det selvfølgelig også mulig å kjøpe dette på ett utall delikatesse butikker, og jeg vil da spesielt trekke frem mine favoritter; Gutta på haugen, Jacobs, Centra colusseum og Skafferiet.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar